JURNALUL MOLDOVENESC – Schimbările demografice din Republica Moldova capătă un ritm alarmant, pe măsură ce populația vârstnică continuă să crească rapid.
Potrivit datelor preliminare ale Recesământului din 2024, aproximativ 18,2% din populația țării are vârsta de 65 de ani sau mai mult, un salt semnificativ față de 2014, când doar 11,3% dintre cetățeni se încadrau în această categorie.
Această schimbare reprezintă o creștere de 110 mii persoane vârstnice în ultimul deceniu, ajungându-se la aproximativ 437,2 mii pensionari în 2024, față de 327,3 mii în 2014.
Ponderea tot mai mare a persoanelor în vârstă pune presiune pe sistemul de pensii și pune în discuție sustenabilitatea acestuia pe termen lung.
„Este un semnal clar că trebuie să acționăm urgent pentru a sprijini această categorie de populație, atât prin politici de protecție socială, cât și prin inițiative care să le asigure o viață demnă și sănătoasă,” afirmă expertul în demografie, Irina Cernenco.
Conform ei: „Fără măsuri adecvate, acest trend poate deveni o povară economică greu de gestionat.”
În contextul unei economii fragile și al migrației masive a tinerilor moldoveni, autoritățile sunt acum nevoite să găsească soluții pentru a răspunde acestei realități demografice tot mai complexe. Întrebarea care se pune este cum va reuși Moldova să susțină un număr tot mai mare de pensionari în condițiile în care forța de muncă activă este în scădere.
Recesământul din 2024 pune în evidență și un alt aspect important: rata scăzută a natalității, care contribuie la fenomenul îmbătrânirii populației.
Dacă nu vor fi implementate politici care să sprijine tineretul și să promoveze natalitatea, Moldova riscă să devină o societate tot mai îmbătrânită.
De asemenea, nu doar statisticile sunt îngrijorătoare, ci și provocările sociale cu care se confruntă pensionarii: venitul redus, accesul limitat la servicii de sănătate de calitate și excluziunea socială.
Fără reforme semnificative, viitorul acestei categorii de cetățeni se preconizează sumbru.
Cu o schimbare rapidă în structura demografică, viitorul țării depinde de capacitatea autorităților de a răspunde la aceste provocări și de a asigura un echilibru între generații. (Jurnalul moldovenesc)
Aderarea la UE – Beneficii pentru fermierii din Republica Moldova / Autor: Nando Mario Varga
Posibila aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) ar aduce numeroase beneficii sectorului agricol al țării. Fiind unul dintre cele mai importante sectoare economice din Moldova, agricultura ar beneficia…