Guvernanții le cer moldovenilor să „folosească rațional energia, mai ales la orele de vârf”

Pentru a evita deconectările care ar putea fi cauzate de suprasolicitarea rețelelor de energie electrică, consumatorii trebuie să folosească în continuare rațional energia, mai ales în orele de vârf, precizează secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Acesta a menționat că după ce Gazprom a refuzat să-şi onoreze contractul de livrare a gazelor naturale spre regiunea transnistreană, situaţia energetică în regiune s-a deteriorat rapid şi este una îngrijorătoare.

Pentru că rețelele celor două maluri sunt interconectate, autoritățile monitorizează atent evoluția. Dirijarea centralizată a sistemului electroenergetic moldovenesc se realizează de către operatorul de sistem Moldelectrica prin comunicare permanentă la nivel de dispecerat cu toate întreprinderile, inclusiv cu cele de pe malul stâng al Nistrului.

După oprirea livrărilor de gaz către localităţile rurale şi către întreprinderi, cu excepţia celor alimentare, a agentului termic şi apei calde către locuitorii din oraşe, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Acest fapt a dus la suprasolicitarea rețelelor şi a creat un deficit de circa 65 MW de energie electrică în regiune.

Drept urmare, chiar din a treia zi după oprirea livrării gazelor de către Federaţia Rusă, de vineri, 3 ianuarie 2025, în regiunea transnistreană au început deconectări în evantai a consumatorilor de energie electrică. Deconectările au continuat și în zilele de 4 și 5 ianuarie 2025.

Gestionarea acestui deficit de energie electrică pe malul stâng al Nistrului are loc prin deconectarea consumatorilor cu sarcina echivalentă deficitului de circa 65 MW din sectorul rezidențial atât din zona rurală cât și din zona urbană, sisteme de iluminat public stradal, sisteme de alimentare cu apă, zone industriale, activități de procesare agricolă, etc. Dacă nu va fi deconectat un număr suficient de consumatori, există riscul să cadă întregul sistem, căci rețelele electrice de distribuție de pe malul stâng sunt suprasolicitate”, a menționat Constantin Borosan.

Astfel, consumul în sectorul rezidențial din regiunea transnistreană a crescut de circa 2 ori şi a anulat practic efectul reducerii acestuia de la sistarea activității întreprinderilor.

Ministerul Energiei precizează că consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului este acoperit în baza producerii la centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică de la Costești, sursele regenerabile de energie instalate în toată țara și importul de energie electrică din România, atât în baza contractelor bilaterale cât și de pe bursă.

Pentru a evita situația actuală de pe malul stâng al Nistrului, la ședința din 11 decembrie 2024 pe platforma Ministerului Energiei cu întreprinderile energetice, inclusiv întreprinderile de pe malul stâng al Nistrului, a fost propus ca Tiraspoltransgaz să ia în calcul soluția de achiziționare a gazelor naturale de pe bursa BRM, ca alternativă în caz de oprire a livrărilor de la Gazprom.

Suplimentar, la ședința pe platforma Ministerului Energiei din 20 decembrie 2024 cu întreprinderile energetice, inclusiv MGRES și Tiraspoltransgaz, a fost propusă modalitatea de cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES. Întreprinderile din stânga Nistrului însă nu au dat niciun răspuns la aceste propuneri de cooperare.

Pe data de 2 ianuarie 2025 Moldovagaz și Energocom au propus Tiraspoltransgaz un mecanism funcțional de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale. Pe 31 decembrie 2024 a fost testată cu succes ruta trans-balcanică și achiziția de pe bursa de gaze din Bulgaria.

Pe 2 ianuarie 2025, însă, Tiraspoltransgaz a refuzat această formă de cooperare.

  • Related Posts

    • ianuarie 7, 2025
    Modernizare spectaculoasă a zonei pietonale de pe strada Mihail Kogălniceanu din Chișinău

    Lucrările de reabilitare a trotuarelor de pe str. Mihail Kogălniceanu, sectorul Centru al Capitalei, se apropie de final, anunță Primarul General al Chișinăului, Ion Ceban. „În prezent, are loc încheierea…

    • ianuarie 6, 2025
    Lucrări de modernizare pe strada Nicolae Milescu Spătarul din Chișinău

    Primăria Chișinău informează că pe str. Nicolae Milescu Spătarul din sectorul Ciocana al Capitalei, tronsonul dintre str. Ginta Latină și str. Prof. Ion Dumeniuk, se desfășoară lucrări de modernizare a…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *