Aproape 50% dintre locuitorii Transnistriei ar dori reintegrarea în Republica Moldova

  • Social
  • decembrie 12, 2024
  • 0 Comments

Aproape jumătate dintre respondenții studiului „Tendințe sociale și politice în regiunea transnistreană în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, din stânga Nistrului, ar vota în favoarea reintegrării la un eventual referendum, potrivit Radio Chișinău.

De asemenea, o treime dintre cei chestionați au o atitudine pozitivă față de Uniunea Europeană, mai relevă datele studiului făcut public astăzi, 11 decembrie, transmite Radio Chișinău.

Studiul a fost realizat la inițiativa redacției Zona de Securitate și Comunității WatchDog.MD de către un partener din dreapta și unul din stânga Nistrului.

Potrivit studiului, dacă acum ar fi organizat un referendum privind reintegrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova, aproape 50 la sută dintre respondenți ar vota pentru reintegrare. Menținerea status-quo-ului regiunii nu mai este opțiunea majorității locuitorilor din stânga Nistrului, din cauza insecurității regionale amplificate de războiul rus în Ucraina și, în mod special, a regresului economic local, comparativ cu malul drept, se arată în studiu.

În acest context, sprijinul activ al Uniunii Europene pentru Republica Moldova a crescut semnificativ imaginea blocului comunitar în regiune, conturându-se chiar un nivel de apartenență culturală europeană inexistentă anterior, a subliniat sociologul de la organizația WatchDog, Tatiana Cojocari.

„Am văzut că UE a început să devină din ce în ce mai vizibilă în rândul populației din stânga Nistrului și am testat și ipoteza că Republica Moldova poate deveni un model de dezvoltare pentru regiunea transnistreană. De asemenea, sunt și lucruri care s-au confirmat, pe care deja le știam, cum ar fi că Rusia, în continuare, este destul de populară printre locuitorii din stânga Nistrului, atitudinile oamenilor de acolo sunt, în continuare, formate preponderent din narațiuni de dezinformare rusești și, iar spațiul informațional din stânga Nistrului continuă să fie dominat de media rusească”, a spus Tatiana Cojocari.

Directorul executiv al asociației Promo-LEX, Ion Manole, consideră că responsabilitatea reintegrării regiunii transnistrene revine, în primul rând, autorităților de la Chișinău, care ar trebui să implementeze acțiuni de reintegrare strategice și să colaboreze mai strâns cu societatea civilă și mass-media.

„Cheia rezolvării problemei transnistrene se află la Chișinău. Atâta timp cât noi vom discuta doar sporadic, atunci când societatea civilă sau presa identifică o problemă și o discută în public, nu ne limităm. Nu avem la nivel de stat absolut nici un mecanism, nici un instrument prin care vocea experților, vocea populației de pe ambele maluri este implicată. Populația din regiunea transnistreană nu este informată. Un canal de informare oficial care ar fi din partea societății din dreapta Nistrului, din partea autorităților, ar contribui la o schimbare”, a subliniat Ion Manole.

  • Related Posts

    • decembrie 18, 2024
    Ion Ceban: „Respect și apreciere pentru toți polițiștii”

    Cu ocazia Zilei Poliției Republicii Moldova, Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a transmis un mesaj de felicitare și recunoștință către toți cei care activează sau au activat în…

    • decembrie 17, 2024
    Parlamentul de la Chișinău a înființat o linie telefonică pentru sesizarea faptelor de corupție

    Parlamentul Republicii Moldova a anunțat lansarea unei linii telefonice dedicate raportării posibilelor fapte de corupție comise de angajații Secretariatului Parlamentului. Cetățenii care dețin informații despre abateri disciplinare sau acțiuni de…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *