Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Dorin Recean, iniţiată de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, a picat. Doar 18 deputaţi au votat în favoarea demiterii executivului.
Potrivit legii, o moţiune de cenzură poate trece dacă este susţinută de cel puţin 51 de deputaţi. Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor din Parlament are 29 de deputaţi.
Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, care au invocat motivul situaţiei din domeniul energetic. Doar 18 dintre deputaţii fracţiunii prezenţi la şedinţă au votat în favoarea demiterii executivului.
Înainte de a fi suspusă votului, premierul Dorin Recean a declarat că „în ultimii 2 ani s-a făcut cât nu s-a făcut în 30”.
„Moldova şi-a majorat semnificativ securitatea energetică, şi nu de aceea că ia gaz de la o sursă sau alta, ci anume că are libertatea de a lua gaz în cele mai convenabile condiţii. Asta înseamnă să ai siguranţă – să poţi alege ce e bine pentru ţară. Să poţi cumpăra energie fără a fi condiţionat politic, fără a sta în genunchi, să poţi cumpăra de pe pieţele concurenţiale înseamnă securitate. Da, au fost în anii trecuţi pe aceste pieţe preţuri exagerat de mari din cauza războiului şi efectelor acestuia. Însă este o diferenţă între creşterea preţurilor şi dependenţa de un preţ impus”, a comunicat Recean.
„Putem sta aici ore întregi ca să dezbatem. Însă, stimaţi deputaţi, haideţi să o facem înţelegând faptul că lucrurile sunt complexe, fără populism şi isterizare şi, cel mai important, conştientizând rolul nostru ca cetăţeni ai Republicii Moldova. Pentru că, indiferent de funcţia pe care o aveţi, aveţi datoria să protejaţi interesul acestui stat, nu al unui străin”, a mai spus Recean.
Aceasta este a doua moţiune de cenzură înaintată de comunişti şi socialişti împotriva Guvernului Recean, ultima fiind depusă în octombrie 2023.