Cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean a aprobat starea de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, iar votul final urmează să fie dat de Parlament. Decizia a fost luată în contextul în care Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale rusești, iar Chișinăul riscă să rămână fără energie electrică.
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrean, a afirmat că există riscul unei crize umanitare în regiunea separatistă Transnistria în contextul în care aceasta ar putea să rămână fără gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025, iar compania rusă Gazprom evită să ofere un răspuns clar și invocă o pretinsă datorie.
„Sistarea furnizării de gaze către regiunea transnistreană va genera o iminentă criză în regiune și riscuri pentru asigurarea sectorului electroenergetic pe ambele maluri ale Nistrului. În Transnistria locuiesc 300.000 de cetățeni care ar putea rămâne fără gaze naturale și curent electric la mijloc de iarnă. În timp ce malul drept are altă asigurare cu gaze naturale, malul stâng e dependent de Gazprom.
Gazprom are obligația de a asigura livrarea până în 30 septembrie 2026. Chiar dacă infrastructura permite livrările, există riscuri privind capacitatea financiară a locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului”, a declarat Oleg Serebrean.
Oficialul moldovean a reiterat că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, iar Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale și Chișinăul fără energie electrică pentru că acum o cumpără în principal din energia produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din regiunea separatistă. MGRES poate funcționa cu cărbune, însă rezervele sunt limitate.
„Din datele disponibile, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan are stocuri de cărbune pentru 30 – 50 de zile, adică 69,3 mii tone, dar calitatea cărbunelui nu se cunoaște, doar pentru malul stâng. De menționat că în ultimele luni și România are deficit de energie, importă 35% din consum. Deficit de energie poate fi și în Transnistria. Războiul din Ucraina a schimbat piață de electricitate din Republica Moldova.
Dacă până în 2022 puteam lua din Ucraina, acum avem doar două surse, situația este agravată de bombardamentele din Ucraina. Având în vedere cele menționate, este posibila apariția unei situații mai complicate decât cea în noiembrie 2022.
Criza umanitara pentru stânga Nistrului, instrumentele legale și competențele CSE nu sunt suficiente în cazul în care Gazprom stopează livrările”, a mai afirmat viceprim-ministrul pentru Reintegrare.