România și Republica Moldova bani europeni pentru proiecte comune de infrastructură rutieră și feroviară

România a solicitat 77 milioane de euro fonduri europene pentru a finanța două proiecte de infrastructură care conectează România de Republica Moldova, respectiv Podul Albița – Leușeni, alături de un drum de acces, și reabilitarea căii ferate Roman – Iași – Frontieră – Ungheni, a anunțat secretarul de stat în Transporturi Ionel Scrioșteanu.

Astfel, România și Republica Moldova au depus două aplicații de finanțare comune în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility CEF). Proiectele vizează dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere, rutiere și feroviare, atât pe partea română, cât și pe partea moldoveană.

Primul proiect finanțat este Podul Albița (RO) – Leușeni (MD), alături de un drum de acces de 8 km, ce presupune modernizarea și dotarea Punctului de Trecere a Frontierei.

„Pe partea română, vom construi un pod peste râul Prut cu lungimea de 161 metri cu 4 benzi de circulație, câte 2 pe sens. Pe partea Republicii Moldova, vom moderniza 8 km de drum de acces, două benzi pe fiecare sens de mers.

Valoarea totală este de 87.555.101,34 euro, din care finanțarea UE este 50%, respectiv 43.777.550 EUR. Sprijinul CEF solicitat de beneficiarul român este de 16.999.350 EUR”, a transmis Ionel Scrioșteanu.

Cel de-al doilea proiect vizează reabilitarea căii ferate Roman – Iași – Frontieră – Ungheni.

Acesta presupune:

„Etapa I – lucrări de electrificare si „Light modernization” a liniei Iași – Granița, pe liniile directe si curente
Etapa II – lucrări de modernizare completă, pe liniile directe și deviate,sunt vizate următoarele tronsoane:
-Între Socola și Frontieră (RO) – 17 km de cale ferată;
-Între Frontieră (RO) – Ungheni (MD) – 1,68 km de cale ferată unică, inclusiv pe podul de pe râul Prut.
Va fi reabilitat inclusiv celebrul Pod Eiffel, care a fost principalul punct simbolic al podului de flori din anii ’90
Valoarea totală a proiectului este de 67.626.830,00 EUR, din care finanțarea UE este 50%, respectiv 33.813.415,00 EUR. Sprijinul CEF pentru beneficiarul român este de 30.233.609,76 EUR”, a transmis Scrioșteanu.

  • Related Posts

    • iunie 11, 2025
    Țările din Europa în care sunt cei mai mulți cetățeni moldoveni

    Europa rămâne principala atracție pentru cetățenii Republicii Moldova care caută oportunități mai bune de muncă, educație sau stabilitate. Potrivit celor mai recente date furnizate de Eurostat, ONU și autoritățile naționale,…

    • iunie 9, 2025
    Moldovenii din diaspora care investesc acasă: idei de afaceri care dau rezultate

    Tot mai mulți moldoveni din diaspora prind curajul de a investi acasă. Unii aleg să se întoarcă definitiv, alții își dezvoltă afacerea de la distanță, dar toți au un lucru…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *