Republica Moldova va iniția procedurile internaționale de contestare a deciziilor juriului care au condus la declasarea sportivului Marin Robu la proba haltere la Jocurile Olimpice din Paris. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării va reprezenta interesele Republicii Moldova în fața structurilor internaționale sportive, inclusiv a Curții de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Elveția. Decizia a fost luată astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.
„Sportivi noștri au avut rezultate remarcabile la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris, obținând șase medalii în total. În acest sens, considerăm că Republica Moldova a fost nejustificat privată de a cincea medalie la Jocurile Olimpice – medalia lui Marin Robu la proba haltere și dorim să restabilim dreptatea”, a spus ministrul Dan Perciun la ședinței Cabinetului de miniștri.
În acest sens, Guvern a aprobat alocarea din fondul de rezervă a 1,8 milioane de lei. Mijloacele financiare urmează a fi utilizate pentru acoperirea taxelor curții, contractarea biroului de avocați, cheltuieli de reprezentare etc.
Sportivul Marin Robu a participat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 la proba sportivă haltere, rezervată categoriei de greutate de până la 89 kg, masculin. Verdictul incorect al juriului a permis unui alt sportiv să-l depășească în clasamentul final pe Marin Robu, privându-l injust de locul 3 și respectiv de medalia de bronz.
În acest context, Federația de haltere a Republicii Moldova, în comun acord cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, au expediat o contestație în prima instanță, la Comitetul Tehnic al IWF (Federația Internațională de Haltere), prin care a solicitat evaluarea repetată a rezultatelor halterofilului italian şi corectitudinea deciziei luate de juriu.