Pentru Republica Moldova data de 25 iunie 2024 va fi una importanta, marcand începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană.
Republica Moldova va beneficia de diverse fonduri europene pentru a sprijini procesul de integrare și dezvoltare estimate anual între 100 și 120 de milioane de euro care vor continua să fie disponibile și vor fi majorate până în 2027
Un aspect semnificativ este faptul că Republica Moldova a devenit prima țară non-UE care a obținut acces la fonduri europene pentru infrastructură prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, cu un buget total la nivel european de 26 de miliarde de euro. Aceste fonduri sunt destinate modernizării sectorului energiei, transporturilor și serviciilor digitale.
Începând cu 2028, Republica Moldova va avea acces la fonduri de pre-aderare, similare celor de care beneficiază statele care se pregătesc să devină membre ale UE. Aceste fonduri sunt menite să sprijine reformele și alinierea la standardele europene, iar suma totală va fi decisă în cadrul viitorului buget multianual al UE si este estimata intre 1,5 / 2 miliarde euro pentru o perioada de 7 ani.
Aceste resurse financiare vor contribui semnificativ la dezvoltarea infrastructurii și a economiei Moldovei, finantand domenii ca dezvoltarea regioanla , a oraselor, a ruralului, industriei, agriculturii, cercetarii, industriei, facilitând astfel integrarea mai rapidă în Uniunea Europeană și creșterea nivelului de trai al cetățenilor săi.