Chișinăul a avut luni discuții cu șeful Gazprom pentru a analiza rutele alternative de aprovizionare a Transnistriei în cazul în care tranzitul prin Ucraina se oprește, scrie Reuters.
Oprirea livrărilor de gaze rusești către regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova după 1 ianuarie 2025 este un scenariu „foarte realist”, a declarat miercuri ministrul Energiei, Victor Parliсov, după discuțiile cu compania rusă Gazprom.
Actualul acord de tranzit de gaze dintre Ucraina și Rusia se încheie pe 31 decembrie, iar Ucraina a declarat că nu îl va prelungi. Regiunea nerecunoscută și susținută de Rusia Transnistria depinde în mare măsură de gazele naturale rusești furnizate prin Ucraina.
Parliсov a declarat în cadrul unui briefing de presă la Chișinău că Gazprom este gata să furnizeze gaz Transnistriei pe ruta actuală, dar că depinde de Moldova și Ucraina să convină asupra tranzitului.
„Din discuțiile cu colegii mei ucraineni, am înțeles că dacă există o decizie de a continua tranzitul, aceasta poate fi luată în ultimul moment”, a declarat Parlicov.
Moldova primește aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia prin Ucraina, iar din 2022, Tiraspolul și Chișinăul au convenit ca tot gazul rusesc primit de Moldova să ajungă în Transnistria.
Transnistria are o centrală electrică mare alimentată cu gaz rusesc, iar Chișinăul, la rândul său, cumpără energie electrică de la Tiraspol la un preț fix relativ scăzut.