
Colecația de vinuri a lui Vladimir Putin, care a vizitat de două ori pivnițele deținute de Podgoria Cricova, au fost scoase de la vedere.
Începând din anul 2022, după ce Putin și-a lansat invazia totală în Ucraina, o vecină a Moldovei, podgoria „a primit o mulțime de întrebări la care noi nu puteam răspunde, neputând explica de ce el mai este încă prezent aici”, afirmă directorul Sorin Maslo.
Potrivit declarațiilor lui Maslo, colecția de vinuri a lui Putin, un dar din partea fostului președinte comunist al Moldovei, nu a fost distrusă. El mai spune că sticlele au fost puse într-un colț întunecos și închise ermetic, astfel încât „nimeni să nu mai aibă de-a face cu ele”.
Pentru o țară care își ia viticultura foarte în serios, pedepsirea sticlelor lui Putin a transmis un dur mesaj de divorț în niște relații extrem de încordate, despre care Moldova a declarat recent că ar fi marcate de niște diferende ireconciliabile.
A fost o ruptură decisivă care, în luna octombrie, i-a făcut pe alegători, deși într-o slabă majoritate, să sprijine amendarea Constituției Moldovei, astfel încât aceasta să consfințească ieșirea țării din sfera de influență a Moscovei și apropierea sa mai strânsă de Europa.
Această traiectorie a fost de altfel stabilită pentru prima oară în 2006, când Rusia, care anterior fusese cea mai mare piață de export a Moldovei, a interzis pentru o perioadă de doi ani importurile din Cricova și din alte podgorii moldovene la începutul unor prime disensiuni dintre Moscova și Chișinău.
La acea vreme, Rusia a pretins că interdicția e necesară pentru a-i apăra pe consumatori de impurități, dar cei mai mulți au văzut demersul drept o ripostă la pretenția Moldovei ca Rusia să nu mai sprijine Transnistria, o regiune separatistă moldovenească.
În anul următor, Rusia a ridicat interdicția impusă vinurilor moldovenești, dar a reimpus-o în 2013, după ce Moldova și-a exprima dorința de a avea relații mai strânse cu Uniunea Europeană.
Embargoul din 2006 i-a silit pe podgorenii din Moldova să se orienteze spre Occident or, asta i-a convins că, „cu siguranță, viitorul nostru nu este Rusia”, după cum afirmă Ștefan Iamandi, directorul Biroului Național pentru Vii și Vinuri din Chișinău. Rusia, care asigura 80% din exporturile de vinuri moldovenești în străinătate, acoperă astăzi un procent de numai 2%, peste 50% din exporturi îndreptându-se acum spre Uniunea Europeană. Asta a însemnat și o îndepărtare de gustul demidulce al vinurilor produse ca să placă boltelor palatine rusești în schimbul unor vinuri de înaltă calitate, care primesc regulat premii internaționale.