Maia Sandu și cronologia minciunii

Despre faptul că Ucraina nu va prelungi contractul de tranzit al gazelor naturale cu Federația Rusă se știa încă din anul 2023. Guvernarea a avut la dispoziție mai bine de un an pentru a veni cu soluții concrete pentru atenuarea crizei energetice, criză care s-a abătut asupra întregii țări. Desfășurătorul evenimentelor este foarte clar.

29 octombrie 2021. A fost semnat contractul cu Gazprom, care prevede expres că punctele de ieșire din Ukraina sunt Grebeniki-Alexeevka. Sursa: Alexandru Verșinin.

16 august 2023. Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, a declarat public pentru „Vocea Americii” că „Ucraina nu va negocia cu rușii”. Galușcenko a avertizat că tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va înceta la 1 ianuarie 2025, oferind Europei o primă indicație clară a iminenței sistării tranzitului.
Sursa: Newsmaker.md

20 decembrie 2023. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a informat oficial statele membre ale Uniunii Europene că tranzitul gazelor prin Ucraina se va opri la sfârșitul anului 2024: „Trebuie să fim pregătiți pentru acest moment. Mai avem un an, dar fiecare țară trebuie să aibă un plan clar.” Simson a atenționat țările afectate, inclusiv cele care încă mai consumă gaz rusesc, au timp suficient să se pregătească. Sursa: Укринформ.ua

4 martie 2024. Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîgali a declarat că Ucraina nu va prelungi contractul de tranzit al gazelor naturale semnat cu Federația Rusă. Sursă: Newsmaker.md

3 iulie 2024. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reconfirmat poziția țării sale de a refuza tranzitul gazului rusesc imediat ce contractul expiră. Declarația sa a continuat firul logic al mesajele transmise de oficialii ucraineni încă din 2023. Sursa: Informator

28 decembrie 2024. Gazprom anunță că din 1 ianuarie 2025 sistează livrarea de gaze naturale către Republica Moldova. Sursa: Newsmaker.md

1 ianuarie 2025. Gazprom sistează livrarea de gaze naturale spre Republica Moldova. Prin urmare, guvernarea a cunoscut dintotdeauna adevărul, dar a ales să mintă cu nonșalanță despre așa-zisa „independență energetică”, manipulând cu opinia publică în loc să-și asume responsabilitatea și să protejeze cetățenii în fața unei crize implacabile.

Europa pune presiune pe Maia Sandu și o întreabă unde sunt sutele de milioane furate din fonduri UE, iar președintele Republicii Moldova nu răspunde și strigă din răsputeri: „Rușii ne-au oprit gazul”.

În următoarele zile la Ministerul Energiei ar putea veni un ministru de origine română.

  • Related Posts

    • ianuarie 22, 2025
    Partidul Republican „INIMA MOLDOVEI” s-a adresat Procuraturii Generale: „PAS trebuie să răspundă pentru crimele sale” 

    Partidul Republican „INIMA MOLDOVEI” spune că „Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) trebuie să răspundă pentru crimele sale” și în acest sens formațiunea s-a adresat Procuraturii Generale ca să vină cu…

    • ianuarie 21, 2025
    Ion Ceban: „Scumpirile energetice pun o presiune enormă pe bugetul municipal, impact estimat la 400 de milioane de lei”

    Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, a atenționat, în ședința de astăzi a serviciilor operative municipale, că creșterea continuă a prețurilor la resursele energetice pune o presiune enormă asupra bugetului…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *