Transnistria ar putea rămâne fără gaze naturale rusești

  • Economie
  • decembrie 10, 2024
  • 0 Comments

În Transnistria a fost instituită „stare de urgență în economie” pentru 30 de zile din cauza riscului sistării livrărilor de gaze rusești de la 1 ianuarie.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsk, a semnat un decret care prevede interzicerea exportului de resurse energetice.

Decizia de interzicere a exportului de resurse nu menționează, însă, dacă vizează și malul drept al Nistrului. Asta în condițiile în care Chișinăul cumpără 80% din energia electrică de la centrala de la Cuciurgan.

Responsabilii din cadrul Biroului politici de reintegrare au declarat că măsura va fi aplicată doar dacă în regiune nu va fi livrat gaz.

„Biroul Politici de Reintegrare precizează că decizia luată la Tiraspol va fi pusă în aplicare doar în cazul în care în regiune nu va fi livrat gazul natural”, a transmis Mariana Sarî, purtător de cuvânt al Biroului Politici de Reintegrare.

Însă, în act nu este această mențiune. În schimb, este scris că decretul urmează să fie aprobat și de așa-numitul Soviet Suprem al regiunii, într-o ședință care va avea loc miercuri și va intra în vigoare după 6 ore de la promulgarea acestuia.

Autoritățile de la Chișinău au admis la sfârșitul lunii noiembrie că regiunea separatistă prorusă Transnistria riscă să nu mai fie aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025.

Transnistria este puternic dependentă de gazele naturale ruseşti furnizate via Ucraina.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Gazprom solicită Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul privind tranzitul livrărilor de gaze naturale via Ucraina, având în vedere faptul că Transnistria este puternic dependentă de gazele naturale ruseşti furnizate prin această țară.

Din decembrie 2022, malul drept al Nistrului nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se din sursele europene, iar întreaga cantitate de gaz rusesc este livrată regiunii separatiste Transnistria, adică malului stâng al Nistrului, în schimbul achiziției de energie electrică.

În acest moment, regiunea separatistă are nevoie zilnic de 5,7 milioane de metri cubi, inclusiv pentru producerea energiei electrice pentru Chișinău.

  • Related Posts

    • decembrie 19, 2024
    Proiecte noi de infrastructură și agrement la Ciorescu, cofinanțate de Primăria Chișinău

    Primarul General, Ion Ceban, a efectuat o vizită de lucru în comuna Ciorescu, unde a discutat echipa Primăriei locale, în frunte cu edilul, Ion Scriptic, despre etapele executării proiectelor de…

    • decembrie 19, 2024
    Protest multiplu la Chișinău. Care sunt revendicările sinopticienilor, profesorilor, fermierilor și sindicaliștilor

    Sinopticienii, profesorii, fermierii și sindicaliștii protestează în fața Parlamentului moldovean, primele două categorii solicitând salarii mai mari. Agricultorii sunt nemulțumiți de situația din agricultură, iar sindicaliștii au mai multe revendicări,…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *